"PREKMURJE JE SAMA RAVNICA"

(Je rekel "nobeden", ki je odpeljal T.O.P.)

Kaj je T.O.P.?

T.O.P. - Tour okoli Prekmurja

Ideja za izvedbo kolesarske trase ali dogodka Tour okoli Prekmurja ali krajše TOP je nastala v začetku leta 2020, v debati petih prijateljev kolesarjev, ki so se naenkrat odločili, da bi Prekmurje v prihodnosti razkazali ljubiteljem kolesarstva. Ideja izhaja iz nenehnega posmehovanja Prekmurjiu, ki je za ostali del Slovenije ravno (Prekmurje je sama ravnica). Namen je bil obvoziti Prekmurje po zunanjih cestah in tako pokazati del Avstrijskega, Madžarskega in tudi Hrvaškega pridiha, saj Prekmurje meji na omenjene tri države.

Ko je uradna prva izvedba bila zaradi Covid-19 odpovedana, je pobuda za prvi TOP prišla iz kluba Ocean Orchids Cycling Team in tako smo dne 13.6.2020 prvič uradno izpeljali Tour okoli Prekmurja.

T.O.P. - Tour okoli Prekmurja 2022 bo:

28.5. ob 9:00

0 +

kilometrov

0 +

Višinskih metrov

0 %

Zabava

0 +

"orhidej" na kolesih

01. SKUPINSKA VOŽNJA

V družbi obkrožimo Prekmurje po zunanjih cestah ob meji z Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in reko Muro.

02. Polnjenje "baterij"

Vsako leto se ustavimo tudi v Markovcih v  Peterlougu na okrepčilu. Gibanica je vedno na mizi.

03. Skupinske slike

Za obujanje spominov, skupinska slika pred Tropskim vrtom Ocean Orchids vedno mora biti na takšnih dogodkih.

Trasa TOP: startamo v kraju Črenšovci, kjer peljemo v smeri Gornje Bistrice. Nato glavna cesta pelje skozi vasi tik ob reku Muri vse do kraja Cankova, kjer prvič zapeljemo v Krajinski park Goričko.

Tukaj se prekmurska ravnina za nekaj časa poslavlja. V kraju Gerlinci se po daljšem položnem klancu povzpnemo na cesto, kjer lahko občudujemo razglede na Avstrijo in ostali del Goričkega. V kraju Kramarovci zavijemo proti Avstriji, nato pa proti kraju Ocinje vozimo tik ob meji. V Serdici po spustu zavijemo levo za Sotino, ter Kuzmo.

Sledi približno 10 minut vožnje po ravnini, nato nas čaka Trdkova in najtežji vzpon na naši trasi. Po vzponu nadaljujemo v smeri Martinja, kjer praktično na meji z Madžarsko po glavni cesti peljemo v smeri proti Čepincem, ki so najsevernejši kraj v Sloveniji. Ustavimo se v Markovcih v TNC Peterloug, kjer se okrepčamo s pijačo in jedačo. Pot po postanku nadaljujemo proti Budincem in v smeri Hodoša.


Večji del trase ob Madžarski meji poteka praktično brez avtomobilskega prometa, tako da lahko zares uživamo v kolesarjenju. Čaka nas še nekaj klancev, če v kraju Ivanjševci zavijemo levo za Središče, pa dodamo še en klanec, po katerem prispemo v Prosenjakovce. Trasa se nadaljuje v smeri proti Kobilju in poteka od tukaj naprej praktično po ravnini oziroma vedno malenkost navzdol.

V Kobilju zavijemo za Dobrovnik, kjer se še drugič ustavimo, tokrat v podjetju Ocean Orchids, v baru Tropski Vrt. Napolnimo trebuhe in bidone, ter se nato podamo v smeri Lendave. V Dolgi vasi se lahko povzpnemo do razglednega stolpa Vinarium. Po spustu v Lendavo se ravnina več ne konča. Ko pridemo v Pince, smo v kraju, ki je tudi najvzhodnejši kraj v Sloveniji. Zavijemo v smer Benice in Petišovcev, nato pa po glavni cesti skozi Hotizo, kjer po približno dveh kilometrih iz Hotize pazimo, da zavijemo za Doljno Bistrico. 

Sledita le še Srednja in Gornja Bistrica, kjer v križišču praktično zaokrožimo Prekmurje. Zapeljemo le še desno za Črenšovce. Naš krog je sklenjen, trasa je dolga približno 180km in ima 1400 višincev.